Великодня підготовка та рецепт смачного куліча від Максима Товкача

Великдень — найбільше свято в календарі. В сім’ї співака Максима Товкача це особливий день. Вже багато років Максим співає у церковному хорі, тому з вечора суботи і весь Великдень він проводить в церкві. Ми запитали у Максима, як він готується до свята та які в нього традиції.

«Зараз йде страсний тиждень, вже завтра на нас чекає «чистий четвер». У цей день варто відвідати церковну службу і покаятися у своїх гріхах. У храмі причаститись, запалити свічки і принести їх додому. Вдома в Чистий четвер провести прибирання, навести скрізь лад, прикрасити оселю до Великодня. Також цього дня печуть паски і фарбують яйця, готують святкові страви. Якщо паски вийдуть пишними і красивими, то і весь рік буде вдалим» — розповідає Максим.

Окрім співу, я захоплююсь випічкою, тому кулічі печу сам. Це зовсім не складно. Сьогодні поділюся з вами своїм фірмовим рецептом:

Інгрідієнти які нам потрібні:

500 грам борошна
250 грам молока
70 грам вершкового масла
4 жовтки
15 грам сухих дріжджів
1 стакан цукру
25 грам ванільного цукру
пів чайної ложки солі
Ізюм або цукати, за бажанням.

Висипаємо в тепле молоко дріжджі і даємо постояти 5 хвилин.

Жовтки змішуємо із цукром, додаємо ванільним цукром та сіль.

Вершкове масло потрібно розтопити і теплим, але не гарячим, влити в молоко. Додати суміш жовтків.

Всипати просіяне борошно і замісити тісто. Борошно додавайте не одразу, а порціями тісто повинно бути як густа сметана. Можливо знадобиться трохи менше або більше борошна.

Ізюм обвалюємо в борошні або цукровій пудрі і теж висипаємо в тісто, перемішуючи рівномірно.

Накриваємо рушником, та ставимо в тепле місце на 2 години. Тісто має підійти.

Форми змазуємо вершковим маслом та посипаємо манкою. Викладаємо тісто в форми, щоб було заповнено 1/4 форми.

У формі даємо підійти ще 30 хвилин. Кулічі випікаємо до готовності приблизно хвилин 40 за температури 180-200 градусів. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.

Коли кулічі вихолонуть прикрасити їх за вашим бажанням: глазур’ю, шоколадом, фігурками, чи горішками.

Я прикрашаю глазур’ю: 2 білки на стакан цукру або цукрової пудри збивати міксером до глянцевого білого кольору.

Головний секрет гарних кулічів, це молитва, та настрій з яким ви готуєте. А ще поки тісто підходить не стукайте, та голосно не говоріть, тісто любить тишу.

«Страсна п’ятниця це найбільш скорботний день в році для всіх християн. У цей день дотримуються особливо суворого посту, я в цей день п’ю лише воду. Обов’язково йду на службу, а вдома нічого не варто робити. Залиште те що не встигли зробити в четвер на суботу» — ділиться артист.

«В субботу на вечірній службі посвятіть кулічі. Пам’ятайте, не варто святити алкоголь, ви все таки йдете до церкви, а не в ресторан. А нічну та вранішню святкову службу проведіть в Храмі, ви маєте відчути цю святкову атмосферу Великого Воскресіння» — радить Максим.

Бажаємо вам смачної Паски, миру, злагоди та веселих свят!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>